Kолумни

Парадоксот на заборавањето: благослов на природата, проклетство во политиката

„Оние кои не се сеќаваат на минатото, се осудени да го повторуваат“ – Џорџ Сантајана Едно од златните правила на маркетингот како наука која го движи светот е „повторувањето е мајка на знаењето“ или во контекст на капитализмот и политиката „лагата…

Некој на крај ќе мора да ја плати сметката

Како што велат Американците: „Нема ручек безплатен“, на крајот некој мора да ја плати сметката. Воедно како што вели Шекспир: „Толпата која до вчера ти аплаудираше, денес ја бара твојата глава“. Така откако ќе заврши еуфоријата од победата над СДС…

Хактан Исмаил: Братство и единство наспротив мултикултурализам

Бидна што бидна на парламентарните избори, се смени баланост во бројки по мандати, но праксата на перцепирање на Македонија како племенска заедница продолжи. И тоа не само од страна на граѓанските „независни“ аналитичари (од сите проминиенции) туку за жал видовме…

Јанчев: Mакедонските народни традиции се леивичарски и слободарски, не олигархиски и поробувачки

Сениште кружи низ Македонија – сеништето на Левица. И сите антимакедонски еврофундаментални, сили направија сојуз за да војуваат против тоа сениште: Шпекулантите од ДПМНЕ и врховисти од СДС, нивните сателити и староновите комуњарско-северни отпадоци, необалистите од ДУИ и нивните потенцијални…

Цуцуловски: Демагошки сказни

Утврдени се кандидатите за претседател на Државата, како и нивниот редослед. Редно е понешто да се напише и на оваа тема – претседател на Државата. Честопати може да се чуе мислењето дека претседателот на Државата треба да биде претседател на…

Димитров: 21 март – Денот на пролетта и поезијата

Автор: Тони Димитров, Светскиот ден на поезијата наместо на Агората, се чествува по моловите На 21 март настапува пролетната рамнодневница и се смета за првиот ден на пролетта. Воедно, тоа е и Денот на поезијата, прогласен од страна на УНЕСКО…

Хактан: Радикалната десница на ЕУ ви-за-ви Русија

Деновиве, на некое од многуте интервјуа, ја наслушнав професорката Силјановска Давкова, како објаснува дека во ЕУ е во пораст т.н. крајна десница (far-right) и дека тоа е опасно поради про-руската наклонетост на овие политички движења во Европа. Иако јас сум…

НАТО и царевата нова облека

 Билјана Ванковска Идната недела ќе се одбележи (или премолчи) 25-годишнината од НАТО-интервенцијата врз тогашната СР Југославија. Но, колку и да се ревидира историјата, некои од нас не само што паметат туку и немаат страв да ја кажат вистината. Со тој…

Јанков: Како нација имаме комплекс на пониска вредност, како на дете што му викаат не те бива

Страшно ми е фасцинантен комплексот на нижа вредност кој очигледно го имаме како нација. Како некое дете, кое цел живот му викале дека не го бива, така и народов наш, тепан по глава, почнува да верува дека не е вреден,…

Слогата куќа гради, неслогата ја урива

 Пратениците во македонското собрание пред некој ден ги изгласаа измените на Изборниот законик со кој им се овозможи на сите граѓани што немаат нови документи со името „северна“ да можат да гласаат на претстојните претседателски, односно парламентарни избори.Стануваше збор за…