Македонија Новости Топ Вести

Дали функционерите заслужуваат покачување на платата за 78%?

Претседателот Стево Пендаровски е функционерот со највисока плата во земјата од 93 000 денари, а ќе добие ново покачување од 72 000 денари, значи вкупно 165 илјади денари. Но покачување нема да добие само претседателот на државата туку и сите други носители на функции ќе добијат покачување од 78%.

Изгледа ваквата одлука не му се допадна на претседателот Пендаровски кој вели дека покачувањето на платите на функционерите во услови на криза, со пари од буџетот е невкусно. Но не сите функционери имаат исто мислење како Пендаровски. Шефот на дипломатијата, Бујар Осамни оваа прашање го коментираше од етички и практички аспект.

„Од практичниот аспект, секој политичар кој што ќе каже дека не му е важна платата, тоа не е добра порака, бидејќи веројатно има друг извор. Јас немам друг извор за живеење освен оваа плата. Се разбира дека секој би сакал да има поголема можност, но од етички аспект мислам дека политичарите треба да бидат последните на листата на граѓани кои што треба да имаат зголемување на платите. Да, треба, затоа што се скандалозно мали, меѓутоа, треба да бидат последни на листата откако на сите ќе им се зголемат тогаш на политичарите“, вели Бујар Османи.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *