Интервјуа

Интервју со Игор Радев:Патот на свилата

  Интервју на Антропол со Игор Радев, еминетниот филолог, лингвист, синолог и преведувач, кој дипломирал класични студии на Философскиот факултет во Скопје, магистрирал лингвистика и применета лингвистика, а докторирал кинеска филологија на Пекиншкиот Нормален Универзитетот во Н. Р. Кина, на…

АНЕТА МАНЧЕВСКА: Време е да ја вклучиме циркуларната економија ѝ во Македонија

Кога светот оди напред, креира политики за подобар и побезбеден живот на своите граѓани, Македонија се занимава со континуиран загаден воздух, депонии на отпад, како ѝ незаинтересираност од власта да воведе зелена и самоодржлива структура на здраво општество.  Што е…

Смилев: Позади „техногена“суровина се крие тивок убиец на Велешани

Интервју со Игор Смилев претседател на Е.Г.Грин Пауер – Депонијата со згура на Топилница сѐ уште предизвикува бурни реакции кај екологистите. Зошто е тоа така и колку жителите на Велес треба да бидат загрижени? Смилев: Депонијата за згура или троска, после ОХИС е…

Весна Димитрова Бобевски – Три децении со срце за „Словото“!

Весна Димитрова Бобевски – актерка, која секогаш со задоволство ја гледаме на малите екрани, но и на театарската сцена на Народниот театар ЈХК Џинот во Велес, од поодамна и како педагог по актерска игра во сценското студио „Словото“ кое го…

Д-Р ЕЛКА ЈАЧЕВА – УЛЧАР: ПРВИТЕ НИКУЛЦИ ЗА ПРЕЗИМЕ НА МАКЕДОНСКА ТЕРИТОРИЈА СЕ СРЕЌАВААТ ВО БИТОЛСКИОТ ТРИОД

„Презимињата кај Македонците“ од проф. д-р Елка Јачева –Улчар ќе биде денес (30.10. 23) промовирана во Офицерскиот дом во Битола  со почеток од 18 часот. Овој вид на научна литература е неопходна чисто за осознавање на македонскиот идентитет кој во…

Јанчев: Мини-хидроцентралите се придобивка за олигарсите, ова е класичен пример на експлоатација

Саше Јанчев е граѓански активист и борец во првите редови на протестите за спас на реката Дошница на планината Кожуф. Во оваа прилика поразговаравме за планираната изградба на двете мали хидроелектрани, последиците од истата, протестите и истрајноста на граѓаните кои…

Богевски: Умираат луѓе кои немаат пари за мито – ВМРО, СДС и ДИУ го заташкуваат истото

Круме Богевски асистент-демонстратор на Факултетот за Медицински Науки при УГД на Катедрата за Фармакогнозија. Во оваа прилика со него поразговаравме околу бројните скандали кои одекнаа во јавноста поврзани со Клиниката за онкологија, во кои се претпоставува дека вработените краделе терапија…

Сушата ја исцрпува почвата, политикантите го исушија земјоделецот

Пишува Круме Богевски Покрај стравот што го носи сушата, лозарите ги следи лоша судбина и од оние кои одлучуваат за нивниот опстанок. Во време кога земјоделците се соочуваат со измачувачка борба против природните несреќи, цената на грозјето, сè уште, останува…

Интервју со Милица Давчева – студентите ги очекува бурна академска година

Милица Давчева е активист на организацијата Студентски Отпор, студент по социологија на Филозофскиот Факултет при УКИМ и општествено активна млада личност. Пред почетокот на новата академска година имавме задоволство да поразговараме со неа за дел од староновите предизвици со кои…

Стојчевска: Глобализацијата е брз воз во еден правец и закана за сите мали јазици и култура

Јазикот е жива материја и ќе се развива и живее сè до неговиот последен говорител. Секој мајчин јазик е најубав, така и нашиот мајчин јазик – македонскиот. Токму затоа треба да го негуваме преку правилна употреба, преку жив и правилен…