Култура

Се обновува наградата за превод „Ванѓа Чашуле“

Наградата за книжевен превод „Ванѓа Чашуле“, која згасна во 2014 година (а се доделуваше од 1988 година), ќе биде обновена во 2023 година.

Ванѓа Чашуле е македонска преведувачка, историчарка и публицистка, учесничка во НОБ и носителка на „Партизанска споменица 1941“. Во нејзина чест, од 1988 до 2014 година, секоја година се доделуваше наградата што го носи нејзиното име, а сега традицијата продолжува токму на стогодишнината од нејзиното раѓање.

Одлуката за признанието ќе ја донесе Комисијата во која се Калиопа Петрушевска, Лилјана Митковска и Илија Чашуле. Ќе бидат земени предвид само книжевни преводи од шпански и португалски јазик објавени од 2014 до 2022 година. Во конкуренција се над 30 романи, а наградата изнесува 600 евра.

Признанието го доделуваат членовите на семејството Чашуле, во соработка со Издавачкиот центар ТРИ, во чиешто издание ќе бидат објавени избраните преводи.

Одлуката ќе биде соопштена во мај, а наградата ќе биде врачена официјално на овогодишниот Саем на книгата. Оваа награда го истакнува значењето на преведувачката дејност во македонската литература и ги зацврстува книжевните вредности во нашата земја.