Култура Македонија Новости Топ Вести

Костадиновска-Стојчевска: Извештајот до УНЕСКО е поднесен, светското природно и културно наследство е уставно запишана категорија

– Заедно со Албанија изготвивме Извештај со сите позитивни и негативни аспекти за Охридскиот Регион, кој во февруари беше поднесен до УНЕСКО и сега го чекаме одговорот – рече министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска во вчерашното гостување во дебатната емисија Објектив на МРТ1.

– Морам да кажам  дека тимот што работеше на Извештајот ја нотира реалната состојба, каква што е на терен, особено за Охридскиот Регион, во општините Охрид, Струга и Дебрца, односно според сите добиени информации до денот кога Извештајот требаше да се прати. Не би сакала да оценувам дали имавме премногу или премалку да се пофалиме бидејќи не зборуваме за работа којашто има крај. Ова е еден постојан процес кој што никогаш нема да застане бидејќи грижата за светското природно и културно наследство е уставно запишана категорија и никогаш нема да ѝ помине важноста – рече министерката.

Таа додаде дека не се работи за немоќ на Владата туку за недоволно исполнување на ингеренциите од страна на локалната власт.

– Општините Охрид и Дебрца доставија до Владата податоци со инвентар на бесправно изградени објекти додека, пак, Општина Струга нема поднесено таков документ, а тоа се должи на неуспешните обиди на општините да дејствуваат на микрониво. Тоа ни се случува со хотелот Лагадин – дали ќе се легализира, ќе се гради или не итн. Она што ние го добивме како податок од Министерството за транспорт и врски, е дека Општина Струга од 2005 г. нема активен детален урбанистички план, односно го нема обновено, додека пак Општина Охрид има нешто поново решение, што значи дека доколку тие општини не успеале да најдат економски оператор за изработка на детални урбанистички планови односно не можеле ни да ја започнат таа постапка, можеби тогаш треба да се вмеша и државата – појаснува министерката.

Според Костадиновска-Стојчевска, од состаноците со Владата произлегла идејата доколку општините имаат потешкотии во наоѓање  стручни лица што би им помогнале во таа насока, тогаш државата со своите институции, како Министерството за животна средина, Агенцијата за просторно планирање, Министерството за транспорт и врски, би им помогнала во тој аспект. 

–Ние двапати се обидовме да се поднесе Закон за легализирање на дивоградбите и двапати Законот беше повлечен за натамошна доработка. Морам да кажам и дека недостига информација за тоа што значи УНЕСКО за една држава. Ние имавме инсинуација од еден градоначалник на општина кој рече дека ќе излезе на референдум и ќе ги праша граѓаните дали тие сакаат уште да бидат уште заштитени под УНЕСКО или не. Токму тогаш се вклучи алармот, бидејќи УНЕСКО не значи мораториум на градби во овој регион туку тој регион  да се развива на правилен начин – појасни таа.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *