Култура Македонија Новости Топ Вести

Славниот диригент Зубин Мехта ќе гостува во Скопје

 –

На 24 јуни, со почеток во 20 часот, во концертната сала на Македонската филхармонија ќе гостува Белградската филхармонија предводена од славниот маестро Зубин Мехта, во рамките на иницијативата Отворен Балкан. Маестро Зубин Мехта, еден од најголемите диригенти на денешнината и најзначаен пријател на Белградската филхармонија, е докажан авторитет во иницирањето на изградбата на мостови меѓу различните култури. Со својата единствена енергија и визија придонесе во рушењето на голем број бариери користејќи ја моќта на музиката. Маестро Мехта со голем ентузијазам ја поддржа иницијативата Отворен Балкан меѓу Србија, Албанија и Македонија, а заедно со Белградската филхармонија ќе ѝ приреди врвно музичко доживување на публиката во овие земји.
Покрај концертите во Белград (20 јуни) и во Скопје (24 јуни), Белградската филхармонија ќе одржи и концерт во Тирана (22 јуни), а на програмата на трите концерти, Мехта ќе го предводи оркестарот на Белградската филхармонија во изведбата на Симфонијата бр. 7 од Лудвиг ван Бетовен и „Фантастичната симфонија“ од Хектор Берлиоз.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *