Македонија Новости Топ Вести

Реакција на Левица: Ги бркаме Македонските за да увезуваме странски работници

Работодавците деновиве повторно ја актуелизираа идејата за увоз на работна сила од странство, односно од Непал, Бангладеш, Пакистан и Индонезија под изговор да преживее економијата.

Владата, предводена од „левичарски и европски ориентираните“ СДС И ДУИ наместо да се фокусира на почитување и спроведување на законите кои ги одредуваат работните односи , за да ги задоволат профитерските апетити на нивните капиталистички владетели – ќе увезуваат работници од странство.

Левица, како единствена парламентарна партија на трудот, повикува на итно запирање на вакви погубни политики за македонскиот работник, кој едвај го преживува месецот. Наместо „увезување на работници“ владата да се фокусира на подобрување на животниот стандард на македонските работници, првенствено преку воведување на драконски казни за компаниите кои не ги почитуваат веќе постоечките работнички права, како и создавање на реални политики за вработување на невработеното работоспособно население.

Воедно потсетуваме дека Левица во својата програма се залага за:

– Враќање на правото на исплата на патни трошоци и трошоци за исхрана за работниците (патарина + хранарина).

– Воведување прогресивен персонален данок на личен доход (плата, хонорар и сл.), наместо сегашниот рамен данок – со цел богатите да плаќаат повеќе од сиромашните.

– Особен ангажман Државниот инспекторат за труд (ДИТ) да обезбеди доследно почитување на законските норми за работничките права, се вели во соопштението на трудовиот сектор на Левица.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *