Култура Македонија Новости Став Топ Вести

Прогласување на добитниците на „Златен венец“ и „Мостови на Струга“ во МАНУ

Во Скопје, Струга и Струмица, со повеќе настани денеска се одбележува Светскиот ден на поезијата. Во рамки на настаните ќе бидат одбележани и 85 години од објавувањето на „Бели мугри“ од Кочо Рацин и на 80 години од објавувањето на „Песни“ од Ацо Шопов – првата книга на македонски јазик во слободна Македонија.

Од денеска до 24 март во „Скопје Сити Мол“ ќе се одржи манифестацијата „Денови на поезијата“. Свеченото отворање ќе се одржи веќер во 18 часот во главниот влез на трговскиот центар. Во изведба на актерот Никола Ристановски, публиката ќе чуе дел од поезијата на македонските класици, а беседата на отворањето ќе ја одржи Весна Мојсова-Чепишевска. Поезијата на Шопов ќе се чуе и на повеќе јазици, во превод на студентите на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“, при што збор ќе земе и деканот, Владимир Мартиновски.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *