Култура

Разговор со Игор Анѓелков во Градската библиотека во Скопје

Утре (4 април) ќе се одржи разговор со Игор Анѓелков авторот на „Двојна експозиција“, книга на месец април во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје.

Разговорот ќе се одржи во спомен-собата „Т’га за југ“ со почеток од 19 часот, како дел од активностите од големата кампања „Читаме современи македонски автори“.

„Двојна експозиција“ (издание на Или -Или, 2022) е збирка од дванаесет раскази поделени по два во шест циклуси: Невиност, Љубов, Бизар, Афион, Статус, Смрт.

„Анѓелков во оваа збирка раскази ги вткаил двата аспекти на човековиот живот: оној намислениот и оној одживеаниот. Се чини дека токму затоа и сите делови имаат по два раскази. Затоа и „двојната експозиција“ која со себе ја носи таа неизбежна феноменолошка спротивставеност на одживеаното и замисленото, но нереализираното“, подвлекува во критиката за книгата, Сашо Огненовски.

Разговорот ќе го води книжевната критичарка Александра Јуруковска, а фрагменти од делото ќе чита актерот Андреј Серафимовски. Збирката раскази „Двојна експозиција“ ќе биде тема и на Клубот на читатели предвиден за 29 април.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *