Култура Македонија Новости Топ Вести

Агенција за филм му поднесе кривична пријава на Милчо Манчевски

Агенцијата за филм соопшти дека поднела кривична пријава против продукцијата „Банана филм“ – Скопје на режисерот Милчо Манчевски и понатаму ќе ги стопира сите заеднички проекти.

Од таму се сомневаат дека продукцијата не ја искажала фактичката состојба за работењето на проектите „Мајки“, „Врба“, „Кајмак. и „Биста“, а се повикуваат и на инспекција извршена од Министерството за култура и од Управата за финансиска полиција.

„Согласно наведеното, Управниот одбор на Агенцијата за филм донесе одлука да ги задолжи директорите на Агенцијата да донесат одлука за стопирање на снабдувањето и финансирањето на проектите „Кајмак“ и „Биста“ на истиот продуцент, до претходното прашање е законски решено“, реагира филмската агенција.

Во соопштението се вели дека за проектот „Мајки“ продукцијата се уште го нема доставено конечниот извештај за потрошени 55.000.000,00 денари, како и за сите други дополнителни средства потрошени за реализација на овој проект.

Во однос на проектот „Врба“, Агенцијата наведува дека, во процес на проверка на фактот – префрлањето на повисоките трошоци од средствата доделени на сметка на правно лице во странство, што им припаѓа на сопствениците на продукцијата „Банана филм. “ – Скопје.

Од Агенцијата за филм велат дека ваквиот потег следува со цел да се заштитат буџетските средства на земјата.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *