Македонија Новости Топ Вести

Пратеници од помалите партии ќе информираат за предложените измени на Изборниот законик

Пратеници од помалите парламентарни партии предлагачи на Предлог-законот за измени и дополнувања на Изборниот законик денеска ќе одржат прес-конферениција во Собранието.

Како што информираат од собраниската прес-служба, на пресот ќе се обратат пратениците Павле Трајанов, Димитар Апасиев, Моника Зајкова, Маја Морачанин, Боби Мојсовски, Бејџан Иљас, Љупчо Балковски, Борислав Крмов, Панчо Минов и други.

Со конституирање на работната група за реформи во изборното законодавство на 3 мај во Скопје стартуваше процесот на усогласување на ставовите за измени со цел подобрување на изборната легислатива.

Александар Новаковски, експерт и поранешен член на ДИК, е избран за претседател на работната група.

Во фокусот на работната група е примената на препораките на ОБСЕ/ОДИХР, а потоа и изготвување нов изборен законик.

Забелешките кои се провлекуваат во извештаите на ОБСЕ/ОДИХР меѓу другото се однесуваат на поедноставување на Изборниот законик со можност да се донесе нов поради многуте измени на постојниот, потоа за ефикасноста на жалбената постапка, еднаквоста на правото на глас, прашањето на финансирање на кампањите, како и извештаите кои се добиваат околу финансирањето.

Во работната група покрај претставници на партиите има и членови од МВР, Министерството за труд и социјална политика, Министерството за информатичко општество и администрација, МОСТ, Цивил, Полио плус, УВМК, Државен завод за статистика, Централен регистар, Управен суд, Државна изборна комисија, Национален демократски институт, Здружение на новинари на Македонија и од Самостојниот синдикат на новинари на Македонија.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *