Новости Топ Вести

Бугарија гласа на петти парламентарни избори за две години

Денес во Бугарија се одржуваат парламентарни избори. Ова се петти избори во последните 2 години и се одржуваат во услови на тековни политички превирања во земјата.

Овие избори следуваат по четири други на кои ниту една партија не можеше да обезбеди изборно мнозинство или да состави одржлива владина коалиција.

Без мнозинство или стабилна коалиција, претседателот Румен Радев назначи преодни влади, вклучувајќи ја и сегашната влада предводена од привремениот премиер Галаб Донев.

Недостигот на стабилна влада резултираше со парламентарна блокада, при што партиите не можат да ги унапредат своите политички приоритети или да ги спроведат многу потребните реформи за да се решат широко распространетата загриженост за корупцијата.

Две партии – ГЕРБ и реформистичката Продолжуваме со промените — завршија на првото и второто место на последните парламентарни избори на 2 октомври, но тие не успеаја да состават коалициска влада.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *