Новости Свет Топ Вести

ТОКИО СО СТРАШЕН ПЛАН: Милиони тони радиоактивна вода ќе испуштаат во океанот

Обја

Јапонскиот контроверзен план за ослободување на пречистената отпадна вода од нуклеарната централа Фукушима предизвика загриженост и гнев во земјата и странство.

Од цунамито во 2011 година, кое сериозно го оштети објектот, таму се акумулираа повеќе од милион тони пречистена отпадна вода. Јапонија сега сака да почне да го фрла во Тихиот Океан.

Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) го поддржа планот на Јапонија.

Но, откако беше објавен пред две години, контроверзниот план предизвика длабоки поделби во Јапонија, при што многумина стравуваат од контаминација. Здруженијата на рибари и компании за морска храна во Јапонија и поширокиот регион изразија загриженост дека нивниот бизнис ќе биде загрозен, стравувајќи дека потрошувачите ќе избегнуваат да купуваат риба и морски плодови.

А ни соседите на Токио не се среќни.

Кина беше најгласна, обвинувајќи ја Јапонија дека го третира океанот како своја „приватна канализација“. Вчера, Пекинг го критикуваше извештајот на Агенцијата за атомска енергија на ОН, нарекувајќи ги нејзините заклучоци еднострани.

Значи, кој е планот на Јапонија и како точно ја разбранува јавноста?

Таа сака постепено да ја испушта оваа вода во Тихиот Океан во следните 30 години, тврдејќи дека е сосема безбедна.

Испуштањето пречистена отпадна вода во океанот е рутинска практика за нуклеарните капацитети, но бидејќи ова е нуспроизвод на несреќа, ова не е обичен нуклеарен отпад.

Компанијата „Тепко“ ја филтрира водата во Фукушима преку напреден систем за третман на течности (ALPS), кој ги намалува повеќето радиоактивни материи до прифатливи безбедносни стандарди, освен тритиум и јаглерод-14.

Тритиум и јаглерод-14 се радиоактивни форми на водород и јаглерод и тешко се одвојуваат од водата. Тие се многу застапени во природната средина, водата, па дури и кај луѓето, бидејќи се формираат во атмосферата на Земјата и можат да влезат во водниот циклус.

И двете испуштаат многу ниски нивоа на зрачење, но може да бидат опасни ако се консумираат во големи количини. Филтрираната вода поминува низ друг третман и потоа се разредува со морска вода за да се намалат концентрациите на преостанатите супстанции, пред да се ослободи во океанот.

Тепко вели дека неговиот систем со вентили ќе гарантира дека неразредената отпадна вода не се испушта случајно.

Јапонската влада вели дека последното ниво на тритиум – околу 1.500 бекерели на литар – е многу побезбедно од нивоата што ги бараат регулаторите за испуштање нуклеарен отпад или Светската здравствена организација за вода за пиење.

Тепко тврди и дека нивото на јаглерод-14 исто така ќе ги исполни стандардите. Компанијата и јапонската влада спроведоа студии за да покажат дека испуштената вода ќе претставува мал ризик за луѓето и морскиот свет.

Многу научници го поддржуваат планот.

„Ослободената вода ќе биде капка во океанот, како по волумен, така и по радиоактивност.

„Нема докази дека овие екстремно ниски нивоа на радиоизотопи имаат штетно влијание врз здравјето“, рече експертот за молекуларна патологија Џери Томас, кој работеше со јапонски научници на истражување на радијацијата и беше советник на агенцијата на ОН.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *