Македонија Новости Топ Вести

Министерот за правда Лога со предлог за распуштање на Судскиот совет

Министерот за правда Кренар Лога денеска изјави дека скандалознтие случувања во Судски свет се причина за неговиот предлог да се распушти сегашниот состав на ова тело.

„Тоа што се случи во Судски совет сите не загрижува и го осудуваме тоа. Очекувам враќање во нормала. Едно од можните решенија, за кои разговарам и со политичките партии и со власта, е со законски преодни одредби да имаме престанок на мандатот на сегашниот состав на ова тело“, рече Лога.

Лога рече дека за да дојде до законските измени, ќе биде потребна согласност и од власта и од опозицијата во Собранието, па според него за можен консензус деновиве ќе разговара со нивни преставници.

Случувањата во Судскиот совет во последните месеци се тема на загриженост и од меѓународни и од домашни институции. Сериозни критики за правосудниот систем упати и холандскиот амбасадор во Скопје Дирк Јан Коп во интервју за Радио Слободна Европа каде посочи дека е ставен во „мирување “ голем проект финансиран од Холандија, осветен на зајакнување на ефикасноста, отчетноста и транспарентноста на Судскиот совет.

Загриженост за независноста во судството беше предизвикана откако за помалку од пет месеци две претседателки на Судскиот совет беа сменети. И двете обвинија дека причина за нивната смена е политички интерес.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *