Новости

Стејт департмент: Критики за судството, корупцијата и семејното насилство

Извештајот на Стејт департментот за 2022 година го истакнува фактот дека корупцијата „цвета“ во секој сектор во земјата, вклучително и во владата, затворите, судовите и слично.

Според извештајот, имало пријави за тортура, казнување и нехумано постапување од страна на полицијата кон затвореници и притвореници. За вакви случаи до Народниот правобранител стигнале вкупно 103 пријави.

Покрај полициското насилство, уапсените се соочуваат и со нехумани услови и во затворот. Во извештајот се наведува дека условите во затворите се лоши поради пренатрупаност, недостиг на доволно храна, несоодветна хигиена, корумпиран персонал, додека во некои ќелии во Идризово има од 16 до 19 затвореници. Само во 5 од 11 затвори имаат лекари со полно работно време. Не се подобри условите ниту во затворите за децата, на кои, според извештајот, им се даваат прекумерни дози лекови. Ниту судството не се „спаси“ од критики.

„Уставот предвидува независно судство, но властите не секогаш ја почитувале судската независност и непристрасност. Случаите на несоодветно однесување на судиите, несоодветниот политички и деловен притисок врз судиите, долготрајната правда и несоодветното судско финансирање и персонал продолжија да ја попречуваат ефикасноста на судовите и да влијаат на довербата на јавноста во владеењето на правото“, се наведува во Извештајот.

Во извештајот се наведува дека многу ниската доверба на граѓаните во судството се должи на големата корупција во судството, одложувањето на рочиштата за да се овозможи престанок на предметите, особено кога обвинетите се бизнисмени и политичари и допаѓа.

Корупцијата е рангирана меѓу главните грижи на граѓаните, до Антикорупциска комисија стигнале вкупно 357 пријави за корупција. Оваа институција има изречено 356 глоби против јавни службеници за различни прекршоци, од кои само 220 ги платиле глобите во наведениот рок.

Статистиката на лицата без државјанство и понатаму останува загрижувачка, во просек без државјанство има 584 лица, а се доцни со примената на Законот за државјанство изгласан во 2020 година. Жртви на овој вид дискриминација се претежно, но не само, Ромите.

Според извештајот на американскиот Стејт департмент и статистиката за семејното насилство останува вознемирувачка, од јануари до јуни се регистрирани 662 случаи, а надлежните органи не секогаш преземаат мерки навреме.

LEAVE A RESPONSE

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *